Zostavme si počítač: procesor

Technika

Ak si chcete zostaviť počítač alebo sa chcete proste niečo dozvedieť o komponentoch tak ste prišli na to správne miesto. V tomto článku sa dozviete všetko potrebné na správny výber procesora

Procesor je asi tá najhlavnejšia časť počítača ktorá zbiera a preposiela informácie z iných komponentov podobne ako ľudský mozog. Pri výbere procesora si musíte dávať pozor na niekoľko vecí: Akú má procesor päticu, koľko má procesor jadier, koľko má gigahertzov a taktiež sa oplatí pozrieť na recenzie, Lebo napríklad váš procesor môže mať osem jadier a 4,0 gigahertzov ale ak je tam zlá optimalizácia, tak z toho polovicu nevyužije a iba sa bude prehrievať.

  • Pätica: pätica je miesto kde je procesor uložený. Nachádza sa na matičnej doske a má dva hlavné typy: LGA a AM. LGA je pre intel procesory a AM je pre AMD procesory. Potom si ešte musíte dávať veľký pozor na kompatibilitu. Napríklad procesor s päticou LGA 1155 NEBUDE pasovať do matičnej dosky s päticou LGA 1151 a naopak.
  • Počet jadier: Počet jadier znamená koľko jadier má určitý procesor. čím väčší počet jadier, tým viacej operácií za sekundu a tým väčšia rýchlosť.
  • Gigahertz: Gigahertz je jednotka v ktorej sa počítajú kmity. 1 gigahertz je 1 miliarda kmitnutí za sekundu. 3,6 gigahertzov je 3 600 000 000 kmitov za sekundu.

Praktická časť

Možno že si ale teraz hovoríte že všetky tieto informácie vám vôbec nepomohli a stále neviete ktorý procesor si vybrať. Ak chcete niečo čo zvládne všetky najnovšie hry a programy a nevadí vám ani cena 300 EUR tak odporúčam kúpiť niektoré z procesorov rady Intel core i7 alebo AMD ryzen 7. Ak chcete procesor ktorý bude zvládať väčšinu najnovších hier a programov za cenu okolo 150 až 200 EUR odporúčam Intel core i5 alebo AMD ryzen 5. Ak máte ale menej peňazí alebo ste takmer na mizine tak odporúčam Intel core i3, Intel Pentium rady G4 alebo ryzen 3. Ak ste s peniazmi tak že ani neviete čo s nimi tak si kúpte Intel core i9 alebo AMD threadripper ktoré teraz stoja výhodných 1000 EUR.

Na záver chcem povedať že veľmi ďakujem všetkým čo si tento článok prečítajú a dúfam že vám pomôže

 

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Najzaujímavejšie projektové práce šk. roku 2017/2018

Žiaci ako každý rok pre postup do vyššieho ročníku vzdelávania museli robiť projektové práce. Mnoho žiakov na škole to vzali za správny koniec a vybrali si naozaj zaujímavé témy. Smerom ku koncu školského roku sa nám približujú aj povinnosti, najmä týkajúce sa odovzdávania projektových prác. Práca, na ktorej žiaci prajucú …

Zdieľaj, nech sa o tom vie!