Zostavme si počítač: grafická karta

Nezaradené

Keďže si asi chcete postaviť počítač ktorý utiahne aj nejaké hry a nie iba na pozeranie článkov na internete tak budete potrebovať aj grafickú kartu.

Grafická karta je zodpovedná za to, čo sa zobrazí na vašej obrazovke. Bez grafickej karty neuvidíte na obrazovke nič. Teraz si ale asi hovoríte: “Ale počúvaj! Ja vo svojom počítači grafickú kartu nemám a aj tak vidím veci na mojom monitore!” Viete, grafickú kartu máte aj v procesore(minimálne intel procesory majú intel HD graphics) alebo v matičnej doske(A ak v procesore alebo v matičnej doske grafickú kartu nemáte, uistite sa že to čo vám procesor vypisuje nie je “no signal”). Takejto grafickej karte sa hovorí integrovaná grafická karta. Integrovaná grafická karta väčšinou nemá vlastnú pamäť tak používa pamäť RAM, je slabšia a nepotrebuje až také veľké chladenie. Dedikovaná grafická karta ale vlastnú pamäť (VRAM) má a preto nemusí používať pamäť ram. Grafický čip v dedikovaných grafických kartách je ale a náročnejší a preto potrebuje náročnejšie chladenie vzduchom alebo aj vodou. Dedikované grafické karty sa zapájajú do PCI-E slotu na matičnej doske a tie viac náročné sa ešte zapoja do zdroja lebo nevedia čerpať dostatočne veľa energie iba z PCI-E slotu. Ak už máte dedikovanú grafickú kartu a výkon vašeho počítača je stále malý, pozrite sa či máte správne zapojený HDMI/VGA/DVI konektor do grafickej karty a nie na matičnú dosku, lebo ak je pripojený na matičnú dosku tak celý čas vám grafika bežala z integrovanej grafickej karty. Ak rozmýšľate nad kúpou grafickej karty ale neviete ktorú si vybrať, teraz vám to poviem. Ak nechcete náročné hry a chcete iba nejaké internetové stránky s hrami tak integrovaná grafika vám úplne postačí. Ak ale chcete rozbehnúť nejaké tie hry tak nVidia GeForce gt 1030 alebo AMD rx 460/560 bude pre vás. Ak chcete ale rozbehnúť väčšinu hier ktoré sú niekedy aj graficky náročnejšie tak karty ako nVidia geForce 1050/1050 Ti alebo AMD rx 470/570. Ak chcete ale  rozbehnúť všetky najnovšie hry tak karty ako nVidia 1060 alebo 480/580 a vyššie sú pre vás. A na koniec ešte priateľská rada. Dajte si pozor či vám dokážu spolupracovať procesor a karta lebo ak máte silnú kartu ale slabý procesor tak procesor nebude stíhať a celá karta vám bude úplne na houby.

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Nezaradené
Zostavme si počítač: Matičná doska

Z predošlého dielu tejto série už možno viete čo je to procesor a ktorý si máte vybrať. Teraz si ale možno hovoríte kam ten procesor dať? a kam dať RAMku, Grafickú kartu a kam pripojiť káble? na to slúži matičná doska. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!