Letectvo 1. svetovej vojny

Technika

Počiatkom 20. storočia sa rozšíril názor, že pre víťazstvo vo vojne treba mať leteckú prevahu. Tento názor spustil zlatú éru veľkých vzducholodí.

Väčšinou mali pozdĺžne oválny tvar, zliatinovú konštrukciu s vakmi naplnenými plynom – vodíkom, neskôr aj héliom, ochranný poťah a gondolu s posádkou. V čase keď Nemci použili vo vojne Zeppelin LZ1 Briti už mali menšiu verziu, ktorý bol vyzbrojený guľometmi a dokázal niesť až 100kg bômb.

Nástup stíhačiek

Po roku 1917 začali mnohé krajiny začleňovať stíhačky do výzbroje ich armád. Lietadlá boli pôvodne využívané na prieskumné misie a lety, neskôr aj na bombardovanie. Tak isto sa začali lietadlá používať aj na pozemné útoky a vzdušné súboje. Medzi jedno z najznámejších lietadiel je Fokker Dr. I, ktorých bolo vyrobených 320 a bol vyzbrojený dvojicou ľahkých guľometov. U Britov vo výzbroji bol taktiež známy Sopwith Camel, ktorý mal deväťvalcový rotačný motor. Francúzi vyrobili tiež celkom dobré lietadlo, SPAD S.VII. Za asi najlepšie lietadlo z prvej svetovej vojny je braný Britský Sopwith Camel, aj keď povojnové dizajny boli väčšinou inšpirované menej známym Nemeckým lietadlom Albatros D.V.

Sopwith Camel je britské stíhacie lietadlo, ktoré je považované za najlepšie lietadlo prvej svetovej vojny. Malo zložité funkcie – nováčikovia mali problémy.

autor: rikibuc

Fokker Dr. I. je v podstate nemecká verzia Camelu. Prvé dve lietadlá boli dodané do jednotky „Červeného Baróna“. Jeho spolubojovník Werner Voss s ním zničil 20 lietadiel za 24 dní.

autor: rikibuc

Spad XIII C1 je francúzske lietadlo vyvinuté zo Spad VII, ktorý mal vynikajúci dizajn. Toto lietadlo poháňal asi najdôležitejší letecký motor prvej svetovej vojny, Hispano-Suiza. Toto lietadlo bolo tak dobré, že bolo ihneď zaradené do služby.

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Najzaujímavejšie projektové práce šk. roku 2017/2018

Žiaci ako každý rok pre postup do vyššieho ročníku vzdelávania museli robiť projektové práce. Mnoho žiakov na škole to vzali za správny koniec a vybrali si naozaj zaujímavé témy. Smerom ku koncu školského roku sa nám približujú aj povinnosti, najmä týkajúce sa odovzdávania projektových prác. Práca, na ktorej žiaci prajucú …

Zdieľaj, nech sa o tom vie!