Základoškolské korešpondenčné semináre

Svet Študenta

Čo to je korešpondenčný seminár, a prečo by pre našu budúcoročnú terciu a kvartu (prípadne aj mladších) mohlo byť dobré, ak by nejaký seminár začali riešiť.

V skratke, je to taká vec, kde sa riešením ťažších príkladov zlepšuješ v matematike, fyzike alebo informatike, a môžeš sa dostať na skvelé sústredenie, kde sa niečo naučíš, zrelaxuješ vďaka skutočne originálnemu zážitkovému programu, a môžeš spoznať veľa zaujímavých ľudí so záujmami ako máš ty.

Čo je to?” – detailnejšie:

Najznámejšie korešpondenčné semináre sú zvyčajne z matematiky, fyziky, alebo informatiky. Za polrok je vydaných niekoľko sérií pomerne ťažkých príkladov z danej oblasti, ktoré potom človek samostatne vyrieši, spíše, ako sa dostal k výsledku, a tento popis odovzdá na stránke. Potom mu to organizátori opravia, napíšu, čo spravil pekne, čo spravil zle, v čom by sa mohol zlepšiť.

Nakoniec je istý zlomok riešiteľov pozvaný na sústredenie, čo je týždňová akcia, ktorá zahŕňa učenie sa pokročilejších vecí z dotyčnej vednej oblasti, veľmi originálny a pekný zážitkový program, a príležitosť zoznámiť sa s rovesníkmi s podobnými záujmami, i staršími a skúsenejšími ľuďmi, ktorí už v odbore pôsobia, pracujú, alebo ho študujú na vysokej.

Aké náročné sú príklady? Čo je ich podstata?:

Na riešenie základoškolských seminárov zväčša človek potrebuje vedieť len učivo, ktoré sa učí niekde v sekunde, tercii či kvarte. Skutočne, hlavnou charakteristikou seminárov je, že tieto známe princípy sú zasadené do komplexnej situácie, ktorú treba poriadne preskúmať, aby sme sa dostali k uspokojivému výsledku. Teda seminár ťa neučí veľa nepodstatných vecí, ale dáva ti schopnosť dobre pracovať so základom, ktorý už máš, a pracovať s nim skutočne na trochu vyššej úrovni, ako v škole.

Sústredenie:

Ja k sústredeniam poviem ešte toľko, že by som ich charakterizoval ako prekrásnu akciu, ktorá dokáže človeku po všelijakých stránkach mnoho dať. Pre stručnosť tohto článku, ak si chcete prečítať konkrétne, ako vyzerá program na sústredení, tak dobrý sumár je na webe: ufo.fks.sk/o_sustredeniach

Znie to pekne, aké semináre teda môžem riešiť?”

Je nutné podotknúť, že semináre už tento rok skoro skončili (Prask ešte má posledné kolo, takže kto stíhate, skúste), takže si zatiaľ môžeš pozrieť tieto stránky:

Matematika – pikomat.sk

Fyzika – ufo.fks.sk

Informatika – prask.ksp.sk

Skús cez prázdniny porozmýšľať, či by ta niečo takéto nebavilo, a budúci školský rok uvidíš.

Toto je pre mňa moc náročné, niečo pre začiatočníka?

Tu sa vieš dobre naučiť fyziku, ktorá sa preberá vo vyšších ročníkoch od tvojho – ufo.fks.sk/studijne_materialy

Pre programátorov – betaliahen.ksp.sk (funguje celý rok)

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Spomienka na tohtoročných maturantov (video)

V tomto roku zložili u nás “skúšku dospelosti” dve triedy oktávanov. Ohliadnime sa za originálnou rozlúčkou mladých ľudí, s ktorými sme prežili 12 rokov, a ktorí ešte pred pár dňami boli našimi študentami. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!