Startup Awards a Future Now

Aktuality

Dňa 1.12. 2017 sa v budove nového SND konala akcia Startup awards. Je to podujatie, kde 9 najlepších slovenských startupov bojuje o prestížny titul Startup roka 2017 a zároveň o finančnú podporu vo forme 15 000€. MIMO magazín bol pri tom.

Tento rok bola k startupovým oscarom pričlenená aj konferencia future → now. Ako jej názov napovedá, išlo o prednášky týkajúce sa blízkej, ale aj vzdialenej budúcnosti. Boli rozdelené na tri hlavné sekcie: #FUTUREINTERNET, #FUTUREGOVERNMENT a #FUTUREMOBILITY. Boli tu rôzni odborníci z týchto oblastí. Nechýbal ani slovenský AeroMobil 4.0. Mne osobne sa najviac páčila prednáška Raza Pelega zo spoločnosti Mobileye, ktorá už dvadsať rokov vyrába kolízne varovné systémy a riadiace počítače pre autonómne vozidlá. Každú hodinu bola prestávka, počas ktorej si mladí startuperi mohli nájsť svojich investorov a trochu sa najesť. Konferencia sa 16:45 oficiálne ukončila, program bol ale stále v plnom prúde.

Ja som sa na túto akciu dostal s pomocou startupovej akadémie Rozbehni sa!, ktorá ponúka užitočné rady, s ktorými môže startuper otestovať svoj nápad s čo najmenšími finančnými a časovými nákladmi. Mojou úlohou bolo pripraviť si na akciu jeden potencionálny startup (v mojom prípade to bol odpaľovač na pyrotechniku) a následne skonzultovať jeho uplatnitelnosť na trhu s úspešnými podnikateľmi ako napr. s Michalom Trubanom, Heliodorom Mackom, Petrom Gážikom a s ďalšími.

Potom nasledovalo samotné udeľovanie cien startup awards. Akciu mal slávnostne otvoriť prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ten ale musel z nejakých prezidentských dôvodov odísť deň pred akciou. 9 dôkladne vybraných finalistov (firiem) muselo v piatich minútach predstaviť svoje nápady. Štvorčlenná porota potom spravila krátke QnA. Nasledovala 30 minútová prestávka. Potom bola prednáška od Vitaliho M. Golomba z HP. Ten hovoril hlavne o budúcnosti 3D tlače ale aj o iných technologických reformách v budúcnosti. Potom už prišlo na vyhlasovanie víťazov. V kategórii Mission Award sa víťazom stal startup SENSONEO, inteligentný IoT senzor do podzemných kontajnerov. V kategórii Challenger Award sa víťazom stal startup DECENT, decentralizovaná blockchainová platforma. A víťazom startup awards 2017 sa stala Saftra Photonics, zariadenie, ktoré dokáže pomocou revolučnej nanotechnológie zistiť hodnoty toxických látok vo vode, čo je síce bežný test, ale doteraz bol veľmi nákladný a náročný na prevedenie. Takto môže vzniknúť globálny systém zachraňujúci ľudské životy v prípade, že by voda bola otrávená.

Mne sa tohtoročné udeľovanie cien veľmi páčilo a teším sa aj a ďalší ročník tohoto podujatia.

Foto: Tomáš Halász

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Vianočná cukráreň 2019 (video)

Redaktor: Kiko Strih: Martin Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!