O počasí vo Vysokých Tatrách

Veda

O zážitky a nové poznatky na trojdňovom výlete kvartánov nebola núdza. Nechýbala turistika ani relax.

Už po šiestykrát zorganizovali naše fyzikárky Vica Karászová a Aďa Rohaľová exkurziu do Vysokých Tatier. Výlet bol zameraný pre kvartánov, keďže na fyzike je meteorológia učivom tercií.

Tradične sa program rovnomerne rozložil na tri dni. „Snažili sme sa, vtedy pred šiestimi rokmi, urobiť dobrú a náučnú exkurziu, aby bolo na tri dni, čo robiť, nielen zopakovanie si znalostí o meteorológii. Exkurzia splnila všetky vytýčené ciele, dokonca aj počasie sa vydarilo.“ skonštatovala naša pani učiteľka Vica po i tohtoročnej úspešne strávenej exkurzii.

Zájazd sa pre jeho účastníkov začal v pondelok dvadsiateho deviateho septembra o pol šiestej ráno na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave. Ani nie o tridsať minút nato už sedeli žiaci so svojim pedagogickým dozorom (Vicou, Aďou, Zuzkou Bartošovou a Ivonou Demčákovou) vo vagóne rýchlika a viezli sa do Popradu.

V Poprade ich autobus previezol do Gánoviec. Tu študentom (rozdelených do troch skupín) v Aerologickom ústave SHMÚ meteorológovia predniesli o ich práci plnej fyziky, matematiky, meraní a pozorovaní. Nechýbali ani zaujímavosti a vtipné zážitky meteorológov, ktorí robili, čo mohli, aby našim mimoriadne nadaným žiakom ukázali svoju prácu v čo najlepšom svetle.

Mnohým žiakom sa prehliadka ústavu a meteorologickej „záhradky“ páčila, so záujmom počúvali a veľa sa aj pýtali. Našli sa však aj takí, čo nemali fyziku práve v láske a „vedu o počasí“ už vôbec nie, ale všetkých zaujalo vypúšťanie balóna so sondou. Hľadeli na oblohu za rýchlo sa vzďaľujúcim balónom, až kým z neho neostala pre ľudské oko iba biela bodka na modrej oblohe.

Gánovce, podtatranská dedinka, sú však známe ešte niečím – bol tu nájdený odliatok mozgu človeka neandertálskeho (ktorý sa nachádza momentálne v Národnom múzeu v Prahe). Archeologickým náleziskom mozgu bol vŕšok Hrádok, travertínová kopa, kam si naši žiaci pod vedením našich pedagogičiek zašli.

Nasledoval presun autobusom do Hotela Hills v Starej Lesnej. Na členov exkurzie tam čakali krásne izby, už si len zložiť batožinu! Študenti sa vybalili, kráčali po neďalekom astronomickom náučnom chodníku, potom večerali a nakoniec sa skvele zabávali aktivitami, ktoré pre nich naše učiteľky pripravili. Aktivity boli rôzne: niektoré na rýchlosť a logiku iné pre rozvoj predstavivosti a básnenia s tatranskou tematikou, no všetky mali spoločný humor a smiech pri vzájomnom prezentovaní svojich výplodov. Prvý deň sa uzavrel výdatným odpočinkom.

Prostredný deň výletu sa niesol v znamení turistiky. Po raňajkách žiaci vystrojení zvládnuť každú neresť ľahšej túry odkráčali do Tatranskej Lomnice. Uzavretí v kabínkach lanovky putovali až na na Skalnaté pleso. Skalnaté pleso sa týči v samotnom srdci Vysokých Tatier, priezračnou hladinou odráža vrchol Lomnického štítu. Z jeho výšky 1756 metrov nad morom je nezabudnuteľný výhľad a niet preto divu, že naše učiteľky berú každoročne žiakov kvárt na toto úchvatné miesto.

Nielen kochať sa, ale aj učiť sa. Veľmi zaujímavá bola aj exkurzia v observatóriu. Študenti následne vypĺňali pracovné listy podľa poznatkov získaných z náučného chodníka okolo plesa. Asi po pól hodine lúštenia sa začala tá pravá túra. Naša pani učiteľka Vica vykročila napred a viedla sprievod na Hrebienok cez Tatranskú magistrálu. Študenti celý čas vykračovali po kameňoch a skalách svižne ani kamzíky, iba jednému sa nejako nechcelo. Po červenej sa dostali ku Skalnatej a Zamkovského chate. Tam si mnohí zajedli pravé slovenské špeciality. Pokračovalo sa okolo rozbúrených Studenovodských vodopádov, Bílikovej a Rainerovej chaty. Pozemná lanovka ich previezla do Starého Smokovca. Vlakom a peši znovu do hotela.

Po večeri obohatila žiakov beseda s členom profesionálnej Horskej záchrannej služby. Spolu s učiteľkami mali možnosť pozrieť si dokumentárny film o ťažkej, no významnej práci horských záchranárov. Mnohých študentov problematika zaujala. Dozvedeli sa o vtipných i tragických stránkach tejto profesie.

Streda patrila oddychu po túre a návratu do Bratislavy. Po raňajkách sa s kuframi šlo až k popradskému Aquacity. Dve hodinky rekreovania sa a plávania študenti nadšene privítala. Na stanicu sa teda vybrali čerství a plní síl. Znovu nasadli na vlak, tentoraz však domov. Cesta sa opäť niesla v príjemnej atmosfére až na hlavnú stanicu, kde sa rozlúčili s kamarátmi, spolužiakmi a učiteľkami. Každý sa vybral svojou cestou, odnášajúc si z exkurzie nezabudnuteľné spomienky.

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
ChemNight 2018

Ste z Tercie a zaujíma vás chémia? Ak áno, príďte na chem night, ktorý sa bude konať 13.4.2018, kde zažijete nezabudnuteľné chemické experimenty, ktoré vyrážajú dych. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!