Niečo o hepatitíde C

Veda

Ako možno viete, neďaleko našej školy sa vyskytli prípady choroby zvanej „Hepatitída C“ alebo „žltačka“. Mnohí z vás ale asi nevedia ako sa žltačka prejavuje, ako sa prenáša a ako sa proti nej brániť.

Ilustračné foto: pixabay.com 

Žltačka je zápalové ochorenie pečene ktoré môže viesť aj ku rakovine alebo zlyhaniu pečene. Žltačke sa hovorí žltačka preto, lebo chorí majú väčšinou žltkastú kožu a očné bielka.

Prenos

Žltačka sa dokáže preniesť niekoľkými spôsobmi: špinou, transfúziou nakazenej krvi (dnes je to málo pravdepodobné), pohlavným stykom s nakazenou osobou alebo aj pomocou vstrekovania drog priamo do krvi. Čiže umývajte si ruky, nemnožte sa hromadne, neberte drogy a darujte zdravú krv 🙂

Príznaky

Inkubačná doba žltačky je najčastejšie okolo 50 dní. Medzi prvé príznaky patrí hlavne horúčka, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť a zvracanie a ešte k tomu aj nechutenstvo. Môžete mať aj bolesť brucha a hnačky ale len zriedka a na krátku dobu. Koža a očné bielko sa vám môžu neskôr sfarbiť na žlto. Neskôr vás môže začať svrbieť celé telo a taktiež môžete mať tmavý moč a svetlé alebo aj žlté výlučky.

Prevencia

Keďže proti žltačke neexistuje žiadne normálne očkovanie, tak je najlepšie snažiť sa nenakaziť. Odporúčam vyhnúť sa cudzej/neznámej krvi, špinavým a ostrým predmetom, neužívať drogy a používať ochranu.

Zdroje:

  • http://www.virusova-hepatitida.sk/hepatitida_typu_c
  • https://primar.sme.sk/c/6684320/neliecena-hepatitida-c-moze-mat-aj-fatalne-dosledky.html
  • http://www.wikiskripta.eu/w/Hepatitida_C
Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Októbrová obloha 2019 (video)

Ďalšie vydanie legendárnej prespávačky malo úspech. Pozrite si reakcie orgranizátorov a účastníkov. Redaktor, Strih: AlfiKamera: Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Technika
Týždeň vedy a techniky 2019 (video)

V našej škole to vrelo, bublalo, syčalo a horelo… a užili sme si pri tom kopec zábavy s vedou a technikou. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
ChemNight 2018

Ste z Tercie a zaujíma vás chémia? Ak áno, príďte na chem night, ktorý sa bude konať 13.4.2018, kde zažijete nezabudnuteľné chemické experimenty, ktoré vyrážajú dych. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!