C&C – Fiktívny štát, svet, občania aj krajina, kultúra, jazyk…

Svet Študenta

Create and Control je stredoškolská súťaž. Súťaží sa vo fiktívnom svete s fiktívnymi štátmi. Tímy krajiny na začiatku súťaže vytvoria, zadefinujú. Neskôr musia riešiť národné problémy, ktoré testujú kvalitu štátnych systémov vašeho fiktívneho štátu…

Popri tom máte na starosti investovanie do akciového trhu, ktorý je však obmedzený len na niekoľko firiem, žiadne kryptomeny, forexy, či suroviny nečakajte.  Vzhľadom na obmedzené možnosti a veľmi krátke obdobie investovania môže byť celkom náročné udržať straty nízko, a nakoniec zarobiť.

Ďalšou časťou súťaže sú summity, na ktorých každý tím zastupuje minimálne jeden, maximálne dvaja členovia. Zástupcovia tímov diskutujú o rôznych problémoch, tvoria dohody, zmluvy…  Na každom summite je vyhlásený najlepší delegát, ktorý sa musí aktívne zapájať a navrhovať riešenia. Náš tím vyhral všetky tri ocenenia (na troch summitoch).

Koordinátori s mapou fiktívneho sveta zo súťaže. ŠpMNDaG zastupoval výberový tím, pod vedením koordinátora Samuela Šulovského (vľavo vzadu).

Vznešený veľkoštát Resaleon, bol názov našej fiktívnej krajiny. Naše zadefinovanie krajiny a jej fungovania, či kultúry sme prepracovali do hĺbky, a zabezpečili skoro všetky potenciálne nedostatky. Náš koordinátor dokonca vytvoril jedinečný jazyk. Vytvorili sme rôzne štátne inštitúcie,  štátny systém, ktorý sa v súťaži preukázal lepši ako pre nás bežná demokracia, popri tom nechýbali národné tance, alebo básne a príbehy z dejín našeho jedinečného silného štátu. Dokonca sme nahrali spievanú verziu hymny aj s videom. 

Detailné a poctivé prepracovanie našeho štátu v rôznych oblastiach nám pomohlo, aby sme mohli väčšinu problémov riešiť efektívnejšie a podľa hodnotenia poroty aj lepšie ako iné tímy.

Koncept fiktívneho sveta je veľmi zaujímavý. Pri lepšom prepracovaní by sa mohli fiktívnymi štátmi inšpirovať aj tie skutočné, kreatívne riešenia by mohli prerastať do praxe a prispievať k zlepšeniu našeho sveta v rôznych oblastiach.   

Tieto myšlienky podporí oficiálna stránka Create and Control, a tvrdeniami ako “Projekt Create & Control je jedinečnou príležitosťou pre stredoškolákov nahliadnuť do sveta vysokej politiky a spravovania štátu z pohľadu tých, ktorí vládnu” (podobne znie aj nižšie vložené propagačné video). 

 

Jednalo sa o celkovo druhý ročník súťaže, prvý s externým financovaním. Aj preto v budúcich ročníkoch očakávame zlepšenia hlavne v oblasti komunikácie a riešenia problémov.

Vďaka tejto súťaži sme si užili kopu zábavy, veľa sme sa nasmiali, napriek komplikáciam sme stále udržiavali pozitívnu náladu.Vďaka skvelému kolektívu sme si užili mnoho hodín tvorivej zábavy. Naše riešenia boli natoľko prepracované, až presahovali očakávania organizátorov. Práve vďaka tomuto silnému nasadeniu a poctivej práci sa nám súťaž Create and Control, za Vznešený veľkoštát Resaleon, podarilo vyhrať.

Patria sur patronam !

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Spomienka na tohtoročných maturantov (video)

V tomto roku zložili u nás “skúšku dospelosti” dve triedy oktávanov. Ohliadnime sa za originálnou rozlúčkou mladých ľudí, s ktorými sme prežili 12 rokov, a ktorí ešte pred pár dňami boli našimi študentami. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Čo si myslia naši študenti o protestoch Za slušné Slovensko

Určite ste zaregistrovali protesty za slušné Slovensko, veď aj niektorí žiaci našej školy sa ich zúčastňujú, a práve preto sme sa popýtali na názor našich študentov. Žiakom rôznych vekových kategórií sme položili dve otázky, na ktoré odpovedali celkom nezávisle. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Aktuality
Najzaujímavejšie projektové práce – príprava na prezentácie

Termín odovzdania už vypršal takmer mesiac dozadu. Žiaci si pomaly musia chystať prezentácie. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!