Zostavme si počítač: Matičná doska

Nezaradené

Z predošlého dielu tejto série už možno viete čo je to procesor a ktorý si máte vybrať. Teraz si ale možno hovoríte kam ten procesor dať? a kam dať RAMku, Grafickú kartu a kam pripojiť káble? na to slúži matičná doska.

Matičná doska alebo motherboard je doska do ktorej sa zapájajú všetky komponenty. Každý komponent má špecifický slot do ktorého sa dá ten komponent priamo alebo káblik ktorý ide z komponentu. Medzi tieto sloty patrí.

  • pätica: do pätice sa dáva procesor. Vždycky si musíte dať pozor ktorým smerom dávate procesor do pätice lebo iba troška nepozornosti a z procesora je veľmi drahé ťažítko. Po vložení procesora (SPRÁVNYM SMEROM!) zaklapnite páčku vedľa procesora a dajte na procesor chladič.
  • PCI-E slot: do tohoto slotu sa dáva grafická karta… to je všetko. Na inštaláciu grafickej karty proste zasuniete grafickú kartu do PCI-E slotu.
  • PCI slot: do tohoto slotu sa v prípade potreby dávajú iné karty ako grafická. Tým myslím zvukové karty, Ehernet karty alebo aj WiFi karty.
  • AGP slot: AGP slot sa využíval predtým ako vznikol PCI-E slot. To znamená, že staré grafické karty môžu mať AGP slot a nie PCI-E slot.
  • RAM slot: RAM slot je slot určený pre pamäť RAM. Nie každá RAM je rovnaká a DDR3 RAM-ka nebude pasovať do DDR4 slotu. Na to si teba dávať pozor. Inštalácia pamäte RAM je jednoduchá. Proste zacvaknete pamäť RAM správnym smerom a zaklapnete dve “páčky” na boku RAM slotu. RAM sloty sú väčšinou dva až štyri a majú dve farby. Prečo majú dve farby? Lebo keď inštaluješ dve RAM-ky na matičnú dosku so štyrmi RAM slotmi tak pre lepší výkon máš dať dve RAM-ky do slotov tej istej farby.
  • M.2 slot: Do M.2 slotu sa dávajú M.2 ssd-čka a tento slot sa nachádza na novších matičných doskách. M.2 ssd sa inštaluje tak, že sa vloží do M.2 slotu a pripevní sa na miesto špeciálnym šroubom.

Okrem týchto slotov am môžete nájsť aj rôzne konektory na káble ako napríklad 40 pinový konektor alebo SATA konektor. Na presnú funkciu konektorov sa radšej pozrite do manuálu vašej matičnej dosky lebo tieto konektory sa ľahko popletú.

Teraz si ale asi hovoríte, akú si máte vybrať matičnú dosku. Na tom záleží. Chcete nejakú lacnú a úplne základnú s dvoma RAM slotmi a jedným PCI-E alebo chcete nejakú do ktorej dáte osem pamätí RAM a tri grafické karty? Aby ste si vybrali tú správnu matičnú dosku, odporúčam stránku PCPartPicker. Na tejto stránke nájdete komponenty, ich ceny, parametre a dokonca aj to koľko wattov budú potrebovať.

Na koniec môžem iba poďakovať za to že ste si prečítali môj článok a prajem vám pekný deň/noc/večer/ráno.

Zdieľaj, nech sa o tom vie!
Nezaradené
Zostavme si počítač: grafická karta

Keďže si asi chcete postaviť počítač ktorý utiahne aj nejaké hry a nie iba na pozeranie článkov na internete tak budete potrebovať aj grafickú kartu. Zdieľaj, nech sa o tom vie!

Zdieľaj, nech sa o tom vie!